8 Mayıs 2008 Perşembe

ALO Tamirci Gelsin









*************************************************************************
Telefon,

birbirinden uzak yerlerde bulunan kisiler ve düzenekler arasinda bilgi alisverisini saglayan elektrikli ses alip verme aygitidir. Telefonun çalismasinda ana ilke agizdan çikan ses dalgalarinin önce elektrik sinyallerine çevrilmesi, bu sinyallerin çesitli gönderme yöntemleriyle uzaga iletilmesinden sonra, bu defa elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarina çevrilmesidir.

Önce kentlerde kurulan telefon sebekeleri daha sonra kentlerarasi, uluslararasi düzenekler durumuna dönüsmüs ve uydular araciligiyla dünyanin her kösesinin birbiriyle iletisimi saglanmistir.

Telefon nasil çalisir:
Bir elektrik devresi üzerinden bir telefon konusmasinin yapilmasi sirasinda meydana gelen olaylar söylece siralanabilir:

Ses enerjisi mekanik enerjiye dönüsür. Mekanik enerji elektrik enerjisine dönüsür. Elektrik enerjisi nakledilir. Karsi tarafta elektrik enerjisi manyetik enerjiye dönüsür. Manyetik enerji mekanik enerjiye dönüsür. Mekanik enerji ses enerjisine dönüsür. Elektrik titresimlerinin iletkenlerdeki yayilma hizi esas titresimlerinin havadaki yayilma hizindan birkaç yüz bin kere daha fazla oldugundan (200-300 bin km/sn mertebesinde) telefon ile konusanlar, aradaki uzakliga ragmen, karsi karsiya bulunuyorlarmis hissine sahiptirler. Telefon sistemi üç ana görev yapar. Iki abone arasinda konusma irtibatini saglar ve aboneler arasinda çagirma, mesgul çevirme, ses sinyalleri üretir. Otomatik olmayan manyetolu telefonlarda bu islemler elle yapilir.

Bir telefon aletinde bulunan belli basli parçalar sunlardir:

Ses alici (mikrofon), Mikrofon akim kaynagi, Ses verici (kulaklik), Çagirma ve çagrilma düzenleri, Devre açip kapayicilar, anahtarlar, Çagirma kadrani. Manuel ve otomatik santrallara bagli telefon aletleri birbirinden farklidir. Herbirinde yukardaki parçalarin bazilari bulunur. Telefonun ahizesi sesi elektrik enerjisine ve elektrik enerjisini de sese çevirir. Otomatik telefon cihazinda ahize kaldirildiginda devreyi açan bir anahtar ve ön tarafta numaratörü mevcuttur. Telefon ahizesi kaldirilinca telefonla santral arasinda elektrik devresi kurulur. Ahizeden ton sesi duyulur. Numaratörden, mesela 6 rakami çevrilince elektrik devresi alti defa açilip kapanmis olur. Elektrik devresindeki açilip kapanmalar sinyal olarak santralda devreler vasitasiyle sayilir.

Muhaberenin konusma seklinde olmasi sart degildir. Lokal santrallara konulan bilgisayarlar gönderilen sinyal cinsine göre seçim yaparak dagitimi analog telefon, sayisal telefon, faksimile, teleks, televizyon bilgi islem sekillerinde terminallere ulastirir. Böylece telefon konusmalari yaninda televizyon, faksimil resim ve yazi, teleks, bilgisayar islemleri de çok süratli ve kaliteli olarak yürütülür.

Telefon arizalarinda teknik servisimizi çagirmanizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok: